петък, 25 март 2016 г.

ГРЯХ И ВЪОБРАЖЕНИЕ?

   
                   Да знаеш добре,че това,което сме, няма нищо общо с нас,че онова,което мислим и чувстваме,е винаги някакъв превод,че не сме искали онова,което с искаме,нито може би някой го е искал-да знаеш всичко това ежеминутно,да чувстваш всичко това във всяко чувство,нима ни е да бъдеш чужденец в собсвената си душа,изгнаник в собсвените си усещания?
                                                                                                         Ф. Песоа



      През моя не кратък живот съм се убедил в едно.Героите на филми,разкази,романи,та дори и

  на стихове придобиват често такава сгъстена/истинна реалносост/,каквато нашите познати ,приятели,а и дори и хората,които срещаме и се  разминаваме в реалния свят никога не ще добият.И това ако не е поредица от въображаеми светове, поредица от сънища между реалното и вображаемото ,които могат да се вкарват като матрьошки едни в други,без да ги разпознаваме.

За съжаление,обаче хората "не в духа " притежават света На тях не им трябва играта на светлосенки между въображение и реалност.Те знаят кои са и стоят здраво стъпили върху земята.Техният  свят е един и те го владеят до съвършенствтво.За това владеят и нас.

За тях думи като мечта,илюзия,въображение са не само скверни,а и вредни.Вредни за "простия" човек,който може да се увлече по глупости и да не им е полезен,да не им служи.

                                        А на нас,низшите духом
                                                ни трябва обич.
                   И от тук натък едните са излишни,а другите ненужни на себе си:

         Може ли човек да обича  ако му липсва  въображение?И особено жената,ако мечтае за друг мъж/мъже/,а се люби с един. Това грях ли е или робство?Същото се отнася и за мъжете,макар и в по-свободен вариант,но при жени с обсебващо съзнание.Ревността е най-низшето чувство,което превръща човека в роб.Ако въображението    е грях  ,то какъв е смисъла на живота освен възпроизводство?

Въображението е най- ценното нещо дадено ни от Бога или природата.Без въображение живота е пошлост,скука и безсмислие.То ,дава смисъл на битието и го прави единствено.

Въображението е творчество .Без него не бихме избягали от гадовете,които ни владеят

и обладават жените ни.В края на краищата никой не би могъл да ни засегне ако сме в

в себе си.Пък ония нека владеят целия свят,та дори и жените ни.Тези,които не заслужа-

ват любов,ако не ги мечтаем.

Човекът без въображение е  свиня.А от де да знаем,че свинята не мечтае.И я обиждаме.
Сигурен съм само за един голям процент от хора,които изобщо не знаят смисъла на думата мечтая. Ще ги познаете по звездата на челото. Тя свети искрометно и никога не загасва.

И още по това,че те знаят всичко и ни учат на ум и разум.Похвално!? Те не допускат съмнения дори в убийствата/идеологически,социални и полилитически/които извършват. Може би мечтаят да останат само те на този свят. Е, това вече е щастие!

           Да живеят гадовете и техния гуро,който счита,че живеем в най-прекрасния от всички

  прекрасни светове-БълГерия....