събота, 8 декември 2012 г.

За физиката, метафизиката и техните производни

Факт е, че едни от най-големите учени са били силно вярващи хора. И в това не се съмнявам, тъй като знам,че колкото е по-издигнат умствено един човек, толкова по-добре знае, че след всяко познание идват все повече и повече тайни и проблеми.
Ново незнание.
Неслучайно великият Сократ е възкликнал: „Аз знам, че нищо не знам”.
От друга страна, това не означава, че човек не трябва да търси, да се усъвършенства и в края на краищата да се доближава до истината /или отдалечава/.
Приветствам такива опити, като този в Швейцария, гр. Церн за възпроизвеждане на Големия взрив и не споделям страховете на тези, които считат, че могат да се получат негативни резултати. Андроненият колайдер да се превърне в развъдник на черни дупки и едва ли не да предизвика края на света. Далеч съм от такива апокалиптични мисли и смятам, че те идват най-вече от нашите географски ширини. Защото в държави като нашата, в които „НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА”, някои много държат това да продължава.Жабата е щастлива в своето блато. Най-много да я клъвне някой щъркел. Не зная дали сте забелязали, но тя продължава да кряка и в неговата гуша, докато я поглъща. И не от страх, а призивно, както допреди малко. И не й се сърдим, защото тя не е имала понятие, че е била жива и ще умре. Животът й е крякане и възпроизводство. Така е и с хората, които не се интересуват – кои са, защо са и откъде са дошли? Те са си достатъчни.
Докато в страни като Швейцария, в кои то нещата се случват и няма симулация, се опитват да възстановят СЪТВОРЕНИЕТО.
Кой свят е измислен и кой да изберем?
Но нека сега погледнем на експеримента за симулиране на раждането на Вселената не от научна и традиционноконформистка гледна точка, а от философско-теологична такава.
Има две дъзможности:
Първата е ОПИТЪТ да успее и да се докаже, че Вселената е създадена вследствие на Големия взрив, което автоматично означава, че, както ние хората, така и всичка въ Вселената е плод на случайност /нелепа грешка/. Родили сме се в хаоса, в него пребиваваме и там ще се върнем. Иначе е безполезно и нелепо Господ да се щегува с нас по един толкова жесток начин /нали е МИЛОСТ/ - да ни взривява и после да ни чака да еволюираме от чехълче и амеба до днешен учен от Церн, опитващ се да да спре времето и да пресъздаде Света.
Втората вероятност е Опитът да не успее и тогава ще се наложи на учените да се отрекат от своите теории и признаят недвусмислено присъствието на ДУХОВНА СУБКТАНЦИЯ /БОГ, Вселенски генератор на енергия, Висш разум/, която дава първоначалния подтик на НЕЩАТА и отрича всичко случайно случващо се. Като казвам: „Опитът да не успее”, имам предвид частично, защото рано или късно той ще успее /и не съвсем/. По една проста причина – във времето вичко е крайно и не докрай сътворено съвършено.
И тия мисли ни връщат на ВЗРИВА. За да се получи, означава, че той трябва да бъде провокиран отнякъде. Сега го провокират учените, а някога ИСТИНСКИЯ – КОЙ? И ако не признаем ДУХОВНАТА СУБСТАНЦИЯ, ще трябва да се примирим, че преди него /ВЗРИВА/ е било нищо. А нещо не се ражда от нищо – нали! И елементарната логика ни води натам, че щом е станало нещо, то преди него е трябвало да има друго нещо /не непременно материално, в собствения смисъл на думата/. Едва ли някой ще отрече, че големият взрив е превръщане на енергия в материя. Та след този взрив, случаен или не /гадае се/, Вселената се подрежда по съвършен начин. Милиони слънца, около които гравитират в строго определен ред планети, а около планетите на свой ред – други тела. На някои от планетите, или само на една, се появил живот, организиран по закони, сходни с космическите. Микро и макрокосмоса се оказват полярни образувания. Разликата е само тази, чи ако утре се насочи към тази планета друга планета или огромен метеор, едните /микрокосмоса/ ще се страхуват, а другите няма да знаят. Може би това е идеята на учените – да се изпреварят събитията преди да е станало късно.
Та този пръв разпоредител на Световете явно ги е подредил савършено. Дори от наша гледна точка. И питанката отпада. Защото материята може ли да се организира сама преди да съществува разум? Та тя е най-нещастната частица в безкрайния свят на Бога. И тази именно нейна низвергнатост доказва изначалната същност на Безначалния БОГ.
И последният резонен въпрос, който напира при подобно подреждане на нещата, е: имат ли право учените да се месят /макар като имитация-игра/ в пресътворяването на света?
Итука ще си позволя да отговоря /съгласувано/ от името на тези, които мислят и се интересуват от подобни въпроси:
Нямаме нищо против да им дадем право на творчество, но нека знаят границите си, да не се всемат на сериозно, и в края на краищата да бъдат убедени, че винаги ще откриват НИЩО. По-точно казано, ще бъдат винаги но крачка от целта. А има и версия, че пътят към целта е по-сладък от самата цел. Във ВРЕМЕТО всичко е непостижимо и недовършено /като игра/.
„Вечно и свето е само мъртвото,
живото живее в грях.”
Атанас Далчев
И Всяко човешко действие е несъвършенство, ала може би тъкмо затова да действаме /да играем/. За да забравяме нашата несъвършена обреченост.

Та с този ускорител на елементарни частици Господ сигурно се забавлява и ни се смее на жалките опити да се уподобим на Него. Но и Той пък да не ни е създавал по Свой образ и подобие, щом е толкова снизходително-недостижим.Хили се, но ни обича! Зъащото ако не можем да творим светове, имаме право да се опитваме да досътворяваме собственото си несъвършенство. Иначе защо ни е дал свободна воля?

------------------------------------------------
© 2009 - 2011 Стелиян Марков, All rights reserved!